fredag 19 november 2010

Pengar.

Lusaka är en förhållandevis dyr stad. En hel del kostar som i Sverige. Gå ut och äta lunch kan lätt kosta 75 kronor (på de mer internationella ställena då). Internet är säkert tre gånger så dyrt som hemma och elen ska också vara dyr men jag vet inte exakt hur mycket den kostar.
Öl är billigt! Man behöver inte ha så många kronor på fickan för att kunna bjuda kompisarna på en eller ett par rundor.


Mosi - zambisk öl. Finns även i en annan variant, (den godare) Mosi Gold.

Även zambiskt producerad sprit är löjligt billigt, en flaska hyfsad rom för 25 000 kwacha (20 000 är ungefär 30 kr). Vinet kommer från Sydafrika och det billigaste jag hittat är ett okej vitt mousserande för 31 000 kwacha. Douglas Green och de andra mer kända märkena kostar ungefär som hemma.

Går man och handlar mat på SPAR supermarket så är utbudet bra, massor med frusna vegetariska produkter till exempel. Och priset därefter. Det är lustigt dock, att det liksom förväntas vara billigt för att det är fattigt... Det är ju inte många zambier som har råd med det fina utbudet och restaurangerna. 70 % av befolkningen lever på fattigdomsgränsen. Nu ska väl just Lusaka vara dyrast, de andra städerna ska vara lite mer överkomliga har jag hört. Hoppas få utforska detta framöver...

Poliser och lärare tjänar ungefär 1- 1.2 miljoner i månaden. I runda slängar 1500 kronor. Jag behöver kanske inte säga att det är väldigt lätt att muta sig genom systemet? Och ja, lärare mutas också att ge barnen bättre betyg och så vidare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar