torsdag 17 maj 2012

Mums.

Något av det godaste som finns är ju småländska stekta kroppkakor med rårörda lingon.
Det gjorde brorsan och jag igår.  När man inte äter kött får man ju liksom knåpa ihop dem själv.
Det är lätt värt.

Passar fint med porter till.

Kanske ser lite fattigt ut men det är ju ändå nån slags fattigmansmat. Vill man ha så passar vitkålssallad kan jag tänka!

Hur gör man då? Ungefär så här gjorde vi. Finns ju massor med recept men det här är grymt.

För massor med kroppkakor;

Ungefär 1 kg fast potatis
2 ägg
2.5 dl vetemjöl

Fyllning
ca 200 gram fejcon (vegetarisk bacon)
en gul lök

salt
vitpeppar
smör


Koka potatisen, pressa den och låt svalna (vi brukar fuska här). Bäst är att ha gårdagens kokade potatis men hur ofta händer det?
Stek ihop fejcon och lök, krydda med vitpeppar.
Blanda potatismassan med ägg, mjöl, salt och vitpeppar till en lagom fast deg.
Rulla bollar av degen, gör en fördjupning i dem och tryck ner fyllningen, slut skarven och rulla till igen.
Sjud dem i saltat vatten.
De är klara när de flutit upp till ytan.
Plocka upp dem. Låt gärna svalna något så de sätter sig.
Dela på mitten och stek dem i smör tills ytan blir knaprig.

Servera med rårörda lingon, en god öl och kanske den där vitkålssalladen då.

NJUT.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar