fredag 11 november 2011

Cross kitchen.

Igår var det middagsdags och jag stod för matlagningen och lät mig inspireras av Marcus Samuelssons kokbok Africa on my mind. Det blev en tofugryta och gult ris. Gott.
Litegrann västafrika möter östra Afrika. Om man så vill.

Tyvärr inga bilder då mitt minneskort har tackat för sig och jag inte har tagit mig för att köpa ett nytt. Men recept kan ni få ändå!

Skiva två gula lökar, två morötter, 8 cm färsk ingefära, 2 chilifrukter och lägg i en kastrull med ungefär en liter vatten/grönsaksbuljong.
Koka upp med ett par lagerblad och några vitpepparkorn.
Koka det mjukt.
Ta upp grönsakerna, spara buljongen och kasta lagerbladen.
Mixa grönsakerna till en puré och häll tillbaka i buljongen.

Skiva ett par potatisar i ganska tjocka skivor och råstek i olja tills de får fin yta.
Skär tofun i bitar och stek den med.
Koka upp grönsaksbuljongpurén.
Mixa ett par deciliter osaltade jordnötter och rör ner i grytan. Ha gärna i någon/några deciliter hela jordnötter också. Gott. Man kan gärna rosta jordnötterna lite i en panna innan, men det glömde jag och det gick fint ändå. Men det är ju lite extra gott.
Häll sedan i potatisten och tofun och låt bli genomvarmt och genomkokt.
Häll i lite krossade tomater eller hackade färska tomater om du känner för det.

Servera med gult ris som du gör så här:

Hacka en gul lök, pressa två vitlöksklyftor.
Hetta upp olja i en kastrull och stek lökblandningen med en tesked gurkmeja. Spiskummin passar bra också!
Häll på ett par deciliter ris och rör runt tills allt är genomfärgat.
I med en hackad chili och en dryg halvliter (beroende på mängden ris förstås) grönsaksbuljong. Dela en majskolv eller två i mindre bitar och lägg ner i riset.
Salta om du vill (beroende på hur salt buljongen är).
Koka upp och låt sedan sjuda tills det är klart.
Blanda sedan i hackad gul paprika och gul tomat för extra tjusig färg.

Servera grytan med riset och toppa med färsk spenat.

Ät, njut och bli mätt!

PS. Grytan är egentligen en kycklinggryta men när man byter ut kycklingen mot tofu så blir det veganskt. Inte så dumt! Kan vara värt att komma ihåg när ni ska bjuda en vegetarian/vegan/laktosintolerant person på middag. "Sån" mat behöver inte vara torftig alls. Som en del fortfarande verkar tro.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar